"16 dana aktivizma" u godini velikih izazova

2. decembar 2020.

Screenshot 2020-12-02 211508.png

Globalna kampanja "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" ove godine se u Srbiji, a i u celom svetu sprovodi u znaku pandemije kovida i njome izazvane socijalne i fizičke izolacije koja rezultira pogoršanim položajem žena, naročito onih koje žive sa nasilnim partnerom. Ovi nesvakidašnji zdravstveni uslovi i poštovanje preventivnih mera razlog su i što će Mreža žena protiv nasilja, čiji je ovogodišnji koordinator udruženje Fenomena, kampanju "16 dana aktivizma" sprovesti uglavnom u medijima, na društvenim mrežama i na skupovima preko interneta.

SOS-zoom-pozadina-3.png

Država i dalje ne prepoznaje femicid kao problem

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama 25. novembar, kada u celom svetu počinje kampanja "16 dana aktivizma", Srbija je dočekala sa 23 ubijene žene. To pokazuje evidencija medija, jer praksa naše policije i sudstva i dalje ne prepoznaje femicid kao društveni problem koji bi trebalo zasebno evidentirati, analizirati i rešavati.

U prvih sedam meseci, prema podacima Ministarstva pravde, bilo je više od 12.000 žrtava porodičnog nasilja, od kojih su oko 9.000 osobe ženskog pola. U istom periodu primenjeno je više od 10.000 hitnih mera protiv nasilnika. Sve to pokazuje da se čine napori za suzbijanje nasilja nad ženama, ali da smo još uvek daleko od nulte tolerancije prema nasilju i da može i mora bolje, priznaju i zvaničnici.[1]

MŽPN: Za nasilje nema opravdanja!

ZPN-sr-logo (2).png

Zbog svega toga, Mreža žena protiv nasilja, koja okuplja 28 nevladinih organizacija posvećenih borbi za ravnopravnost žena, u saopštenju povodom "16 dana aktivizma" ističe:

"Rodno zasnovano nasilje manifestuje se na različite načine i pojavljuje u raznim okruženjima - od porodice do radnog mesta i javnih prostora. Povodi su mnogobrojni, ali se uzroci zasnivaju na patrijarhalnim obrascima ponašanja i definisanju rodnih uloga i odnosa među ženama i muškarcima.

Već 30 godina, ženske NVO pružaju uslugu sos telefona, kao oslonac u prvom koraku izlaska žena iz rodno baziranog nasilja i ostvarivanja osnovnog ljudskog prava na život bez nasilja. Tokom tridesetogodišnjeg rada SOS telefona širom Srbije više od 50.000 žena je podržano u nastojanju da žive dostojanstvenim životom bez nasilja.

U ovoj godini punoj izazova, Mreža žena protiv nasilja šalje snažnu poruku javnosti: u ime svih žena, naročito obespravljenih i siromašnih, onih kojima je pristup medicinskoj negi otežan, onih koji su ostale bez posla, onih koje su na margini društvenih tokova, ali i svih žena koje su u svakodnevnoj nelagodi i strahu boravile zatvorene i izolovane sa nasilinicima - Za nasilje nema opravdanja, zaustavimo ga zajedno!"

U saopštenju se podseća da je kampanja "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" međunarodna kampanja pokrenuta 1991.g i da uvek počinje 25. novembra – Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, a završava se 10. decembra - Međunarodnim danom ljudskih prava.

Nasilje nad ženama - "zaboravljena tema" tokom pandemije

U ovom periodu udruženje Fenomena počinje svoju kampanju "SOS protiv nasilja nad ženama", koju realizuje za UN Women Srbija. Kampanja je pokrenuta zbog nedostatka bilo kakvog odgovora Vlade Republike Srbije u pogledu zaštite žrtava porodičnog nasilja tokom prvog talasa korona virusa (kada je država propisala najrigoroznije mere izloacije), kao i zbog javne tišine, a posebno tišine u medijima o nasilju koje se u tom periodu dešavalo.

Tim povodom biće organizovano niz gostovanja na nacionalnim medijima, a jedno od njih je i učešće novinarke RTV Vojvodine Milice Kravić Aksamit u programu televizije N1, čime se i ovaj medij uključio u "16 dana aktivizma":

- Želimo da kažemo onima koji su svesni da nasilje postoji, da ga i prijave. Želimo da poručimo ženama koje trpe nasilje da nisu same, da je uz njih prvenstveno ženski nevladin sektor. Mere izlacije koje su propisale vlade izazvale su dodatne rizike za žene sa iskustvom nasilja i zato je potrebno da država poveća napore da ih zaštiti. Ali mi nemamo zvaničan odgovor institucija, nemamo nijednu novu meru koju je naša država preduzela da zaštiti žrtve i smanji rizik od porodičnog nasilja. Na sve to imali smo i "javnu tišinu" o ovom problemu kakavu nismo imali poslendjih 15 godina - mediji se nekoliko meseci uopšte nisu bavili temom nasilja nad ženama! A ono nije prestalo tokom epidemije, naprotiv - rekla je Milica Kravić Aksamit, članica grupe novinarke protiv nasilja.

004.png

Moć promene - Moć prevencije

Udruženje Fenomena će kampanju "16 dana aktivizma" okončati 10. decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava, konferencijom na kojoj će predstaviti svoj program za sprečavanje rodno zasnovanog nasilja "Moć promene - Moć prevencije". Osim stručnih saradnika Fenomene koji su uključeni u realizaciju ovog programa, na skupu će učestvovati i predstavnici ambasade Kanade. Konferencija će biti održana u prostoru Narodne biblioteke "Stefan prvovenčani" u Kraljevu u skladu sa epidemiološkim merama, što znači da će je zainteresovani pratiti preko interneta.

moc-promene-FB-cover-2020-1.png

Program "Moć promene - Moć prevencije", koji Fenomena već godinama uspešno sprovodi, usmeren je prvenstvo na mlade i obuhvata psihološke radionice i treninge fizičke samoodbrane. U čast 30 godina od otvaranja prvih SOS telefona u Srbiji, na skupu će biti predstavljena SOS služba Fenomene, koja postoji 14 godina i ima licencu nadležnog ministarstva. Predstavnici kanadske ambasade predstaviće primere dobre prakse u suzbijanju nasilja nad ženama u Kanadi, usluge koje postoje za žene i devojke, i podršku države borbi protiv nasilja u porodici.

            Konferencija počinje 10. decembra u 12,30h i predviđeno je da traje dva sata, a za praćenje se možete najaviti putem ovog formulara.

______

Fusnota:

[1] Agencija TANJUG, preuzeto u medijima 17. avgusta 2020. https://www.021.rs/story/Info/Srbija/250944/U-porodicnom-nasilju-ubijeno-15-zena-ove-godine.html

Previous
Previous

Obuka novinara: Kako izvestiti, a ne povrediti!

Next
Next

Moć promene u Aleksincu: Postale smo jače i hrabrije!