Fenomena

View Original

1.    maj, Praznik rada – Imaju li žene razloga da slave?

24. maj 2024.

Žene su većina među nezaposlenima u Srbiji, ali velika manjina među vlasnicima/cama preduzeća i seoskih gazdinstava. Primaju manju platu, manjina su na rukovodećim pozicijama… Zahvaljujući viševekovnoj borbi, ima rezultata koje bi trebalo proslavljati, ali je još mnogo borbe i posla pred nama

(Ilustracija: Pixabay.com)

U velikom delu sveta žene su u ekonomski znatno boljem položaju nego što su to bile njihove pretkinje. Ali u ogromnom delu sveta žene su i dalje sa minimalnim ili nikavim ekonomskim pravima. I tamo gde je bolje – žene se i dalje suočavaju sa preprekama zvanim „lepljivi pod“ i „staklena tavanica“.

Ovo su samo neki od pokazatelja toga u Srbiji:

  • Stopa zaposlenosti žena u Srbiji je 42%, a stopa zaposlenosti muškaraca je više od 56%. 

  • Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje 55% su žene.  

  • Žene čine 44% seoskog stanovništva, ali je samo  17% seoskih gazdinstava registrovano na njihov ime!  

  • Imamo samo 16,3% vlasnica preduzeća i 33% preduzetnica. 

  • Bez obzira da li su zaposlene ili ne, žene u kući rade dva puta više nego muškarci, a muškarci u „slobodno vreme“ rade plaćene poslove 50% više nego žene (dodatni rad), čime se povećava razlika u finansijskoj moći… 

  • … slične pokazatelje bismo mogli ređati u nedogled.

Plakat iz 1932. godine objavljen u Sovjetskom savezu pokazuje ženu zatrpanu šerpama, samovarom, metlom… i radnicu koja joj pruža ruku podrške

Zato povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada, Mreža Žene protiv nasilja podseća u svom saopštenju da koren ovog praznika leži u istorijskoj borbi radničke klase za osnovna radna prava, uključujući i radna prava žena, i navodi:

„Prema poslednjem izveštaju Republičkog zavoda za statistiku o prosečnoj neto zaradi prema nivoima kvalifikacija i polu, objavljenom 15. aprila ove godine, žene u proseku imaju za 14,26% nižu zaradu od muškaraca.

Dok proslavljamo dostignuća u oblasti radnih prava, moramo osvestiti realnost da su žene i dalje suočene sa brojnim izazovima na radnom mestu. Pored činjenice da su manje plaćene od svojih muških kolega sa istim stepenom obrazovanja, žene se teže zapošljavaju, sporije napreduju i izložene su različitim oblicima diskriminacije, što predstavlja goruću nepravdu koja zahteva hitnu pažnju i akciju!

Mreža "Žene protiv nasilja" stoji uz sve žene koje se bore za pravednije uslove rada i priznajemnjihovu neumornu borbu.

Pozivamo sve da se pridruže u podizanju svesti o ovoj važnoj temi i podrže napore za stvaranje radnog okruženja koje je inkluzivno, sigurno i pravedno za sve.

Podsećajući na korene ovog praznika, pozivamo sve da se pridruže u očuvanju i unapređenju vrednosti za koje su se borili radnici i radnice od maja 1886. godine do danas, a koje su omogućile bolje uslove rada za sve nas.

Ustanimo zajedno za radna prava i rodnu ravnopravnost! - navodi se u saopštenju Mreže Žene protiv nasilja.