Fenomena

View Original

,,Moć promene’’ u Tutinu – Osnaživanje devojaka kao prevencija nasilja

15. jul 2021.

UG ,,Impuls’’ iz Tutina i ,,Fenomena’’ otpočele ciklus radionica za osnaživanje devojaka

U okviru projekta ,,Moć promene – Moć prevencije’’ u Tutinu je otpočeo ciklus radionica u kojem učestvuju devojke završnog razreda osnovne škole i devojke koje pohađaju srednju školu, a čiji je cilj prevencija nasilja nad ženama.

UG ,,Impuls’’ iz Tutina, uz podršku ,,Fenomene’’, u naredna dva meseca edukovaće petnaest devojčica kroz osam radionica. Prva je, prema rečima Atife Šaljić iz ,,Impulsa’’, bila posvećena temi samopoštovanja.

,,Prvo smo im postavile pitanje šta je samopoštovanje, zadatak je bio da napišu to što misle i osećaju, a onda smo razgovarale o tome da li razmišljaju o svojim emocijama i šta prepoznaju u njima kad su, recimo, povređene. Brzo smo uspostavile odnos poverenja i to je zaista veliki korak koji su ka svom osnaživanju same učinile. Zadovoljstvo je pomagati im u tome’’.

Na ostalih sedam radionica u Tutinu biće obrađene i teme:

  • Definicija i razumevanje samopoštovanja

  • Pravo i potrebe

  • Socijalizacija devojčica i rodni stereotipi

  • Potrebe u partnerskoj vezi

  • Granice

  • Emocije: ljutnja, krivica, tuga i strah

  • Asertivnost

,,Za njih u osnovnim i srednjim školama ove teme su izuzetno važne zbog sticanja novih veština, menjanja pogleda na svet, jačanja samopoštovanja i samopouzdanja. Devojke su brzo stekle poverenje, otvorile se, pričale o svojim iskustvima. Predložile su da one pričaju o temi svojim drugarima na ČOS-u u školi, što bi bio i odličan primer vršnjačke edukacije ’’, kaže Dženeta Agović iz ,,Impulsa’’.

Uz radionice, polaznice će pohađati i časove samoodbrane, planirano je projektom ,,Moć promene’’ u Tutinu.