Fenomena

View Original

Iz Izveštaja kancelarije UN u Srbiji – doprinos Fenomene razvoju rodno osetljivih usluga

26. maj 2024.

Kroz projekat udruženja Fenomena „Povećanje dostupnosti besplatne pravne pomoći ženama koje su preživele nasilje“ uspostavljena je baza podataka za kancelarije za pružanje besplatne pravne pomoći u 101 lokalnoj samoupravi…

Promotivni materijal kampanje #ImašPravoNaPodršku

Kancelarija Ujedinjenih nacija u Republici Srbiji objavila je Izveštaj o rezultatima postignutim u Srbiji u 2023. godini. U dokumentu se navodi da je u rad bilo uključeno 20 UN agencija, fondova i programa i da je fokus je bio na ubrzavanju ostvarivanja Ciljeva održivog razvoja u 3 strateške oblasti: zelena transformacija, razvoj ljudskog kapitala i utvrđivanje agende vladavine prava i ljudskih prava. Pridržavajući se opšteg principa UN „Da niko ne bude izostavljen“, agencije, fondovi i programi UN u Srbiji doprineli su sa više od 80 miliona dolara tokom prošle godine.

Udruženje Fenomena ima dugogodišnju saradnju sa kancelarijom Ujedinjanih nacija u Srbiji, a naročito sa agencijom UN Women, posvećenom osnaživanju žena. Sa ovom organizacijom realizovan je u prethodnom periodu deo projekta „Povećanje dostupnosti besplatne pravne pomoći ženama koje su preživele nasilje“.

U delu izveštaja pod nazivom - Rodno osetljive usluge za žrtve nasilja i zlostavljanja - navodi se da su agencije UN pružile efikasnu podršku u rešavanju pitanja rodno zasnovanog nasilja kroz praćenje primene zakona i kroz aktivnosti na izgradnji kapaciteta. Broj mesečnih izveštaja Tužilaštva o slučajevima nasilja u porodici povećan je sa 1.500 u 2018. na više od 2.000 u 2023. godini, što ukazuje na sve veće poverenje u institucije i mere koje se sprovode – navodi se u Izveštaju UN za Srbiju.

Uspostavljena je baza podataka za kancelarije za pružanje besplatne pravne pomoći u 101 lokalnoj samoupravi. Osim toga, održana je obuka za 50 službenika lokalnih samouprava za bolje razumijevanje potreba žrtava nasilja u porodici – navodi se u Izveštaju Kancelarije UN u Srbiji.

Upravo ovi rezultati postignuti su kroz projekat udruženja Fenomena „Povećanje dostupnosti besplatne pravne pomoći ženama koje su preživele nasilje“. U okviru ovog projekta pokrenut je i sajt Pravne informacije za žrtve nasilja

Sa seminara “Uloga advokata u pružanju besplatne pravne pomoći” održanog u Vrnjačkoj Banji

Kao podrška ženama koje žive u ruralnim područjima, 19 ženskih organizacija je ojačano da informišu korisnice o nasilju nad ženama i diskriminaciji po osnovu pola, mehanizmima prijavljivanja i dostupnim specijalizovanim uslugama. Dodatnih 12 organizacija je ojačalo svoj kapacitet da identifikuje nasilje nad ženama i dostupne mehanizme izveštavanja kroz program grantova za seoske žene. Kao rezultat toga, skoro 7.000 seoskih žena imalo je koristi od pružanja besplatnog medicinskog, pravnog i psihološkog savetovanja licem u lice, dok je više od 300 seoskih žena osnaženo da postanu ekonomski nezavisne i započnu sopstveni poljoprivredni biznis.

Kao rezultat zalaganja UN tima, nacrt Akcionog plana 2024–2025, za sprovođenje Strategije za prevenciju i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, revidiran je i sada uključuje tri mere za unapređenje bezbednosti žena i devojčica u javnom prostoru. Podržana je izrada rodno odgovornog razvojnog plana Vojvodine (2023–2030) zajedno sa opštim protokolom o postupcima za rodno zasnovano nasilje. Unapređeni su kapaciteti za implementaciju zakona o prevenciji nasilja za 60 sudija za prekršaje,

Nacionalna koalicija za okončanje dečjih brakova dobila je podršku da učestvuje u pratećem događaju na 78. sednici Generalne skupštine UN, gde je Vlada Srbije potpisala izjavu o opredeljenju za okončanje prakse dečjih brakova. Ova obaveza je rezultirala amandmanima na Krivični zakoniku.

Na kraju iz Izveštaja kancelarije UN o rezultatima za 2023. godinu prenosimo i grafiku sa ključnim pokazateljima o stanju našeg društva, koja vam može pružiti neke iznenađujuđe dobre i neke (ne)očekivano loše indikatore: