Fenomena

View Original

Javno zagovaranje u zajednici kao način za unapređenje položaja žena u društvu

12. jul 2021.

Predstavnice brojnih udruženja žena iz jugozapadne Srbije, kao i predstavnica lokalne samouprave Užice, učestvovale su na seminaru ,, Javno zagovaranje u zajednici’’ održanom na Zlataru 9. i 10. jula. Seminar je deo projekta ,,EU za žene Zlatiborskog okruga'' i okupio je žene iz Priboja, Nove Varoši, Čajetine, Užica i Prijepolja, a pošto je ,,Fenomena’’ koordinator Mreže Žene protiv nasilja, aktivnu ulogu imale su i članice ovog udruženja iz Kraljeva.

Javno zagovaranje je prepoznato kad dobar način za podizanje svesti šire društvene zajednice, ali i kao dobar alat za postizanje ciljeva u širem javnom interesu. Zato su žene iz ,,Ženskog centra Užice’’ predstavile svoj plan javnog zagovaranja i prikupljanja sredstava za izgradnju sigurne kuće u tom gradu, a teme učesnica iz Zlatiborskog okruga, kojima su se na obuci i praktično bavile, ticale su se i položaja žena na selu i njihovog što aktivnijeg uključivanja u kampanje.

Tim ,,Fenomene’’ predstavio je položaj žena iz sela Raškog okruga i iskustvo u vezi sa davnašnjom idejom o izgradnji sigurne kuće u Kraljevu. Naime, pre desetak godina u organima odlučivanja bilo je volje da se ta ideja realizuje, napravljen je arhitektonski plan i poklonjen ,,Fenomeni’’, a lokalna samouprava je ustupila deo placa u prigradskom naselju. Međutim, plac je bio na prometnom mestu, blizu reke, restorana i magistralnog puta, pa se postavilo pitanje bezbednosti korisnica, što nadležni nisu razumeli, ni rešili. U međuvremenu se lokalna vlast promenila, ustupljeni plac je imao nerešene imovinsko pravne odnose, projekat je istekao, a Kraljevo i dalje nema sigurnu kuću.

Trening na Zlataru organizovao je ,,Forum žena Prijepolje’’, a govorilo se i o  osnaživanju žena u preduzetništvu, uključivanju mladih u aktivizam vezan za nasilje u školama, iskustvima volonterki SOS telefona, kao i o povećanju vidljivosti novog Zakona o rodnoj ravnopravnosti.

Finansijsku podršku pružile su EU, Ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu i Balkanski fond za demokratiju Nemačkog Maršalovog fonda SAD.