Fenomena

View Original

Mediji protiv senzacionalizma o nasilju nad ženama

14. april 2021.g

Domaći mediji preneli su saopštenje za javnost Udruženja Fenomena i na taj način su se priključili apelu da se o slučajevima silovanja ne izveštava senzacionalistički i da se veruje žrtvama seksulanog nasilja.

Udruženje Fenomena iz Kraljeva već 15 godina radi na dostizanju rodne ravnopravnosti u Srbiji. Ovim putem, Fenomena želi da se priključi apelu da se o slučajevima silovanja ne izveštava senzacionalistički i da se veruje žrtvama seksualnog nasilja, čije saopštenje su preneli portali Danas i Autonomija.

„U toku kampanje #SOSprotivNasilja beležimo da silovanje nikada ranije nije bilo tema javnih rasprava u Srbiji kao što je poslednjih meseci. Nakon Marije Lukić koja je pre tri godine u Brusu doživela i prijavila seksualno nasilje, početkom ove godine su nasilje prijavile i glumice Milena Radulović i Iva Ilinčić. Baš taj slučaj prijavljivanja profesora glume Miroslava Aleksića zbog silovanja otvorio je u medijima važnu temu – edukaciju o tome zašto se silovanje ne prijavljuje odmah i zbog čega je taj čin težak kada god se žena na njega odluči. Međutim, samo dva meseca nakon toga, mediji su opet pali na ispitu i nastavili sa licitacijom zašto je glumica Danijela Štajnfeld čekala devet godina da prijavi seksualno nasilje i koliko je njena ispovest istinita“ kaže se u saopštenju.

Iako se godišnje u Srbiji dogodi pola miliona slučajeva muškog seksualnog nasilja nad ženama, vrlo je mali broj prijava, upozorava Fenomena.

U svom saopštenju Fenomena navodi i zastrašujue podatke poslednjeg OEBS-ovog istraživanja o žrtvama seksualnog nasilja. Oko 550.000 žena u Srbiji su u poslednjih godinu dana preživele neki oblik seksualnog nasilja. 

  • 40% devojaka i žena starijih od 15 godina doživelo je neki oblik seksualnog uznemiravanja, dok je skoro 20% žena u Srbiji doživelo seksualno  uznemiravanje u najskorijem periodu, prema istraživanju OEBS-a.

U svojoj novoj knjizi na kojoj je radila četiri godine "Emocije menjaju rad mozga - feministički pristup neurobiologiji traume silovanja", psihološkinja i feministkinja Lepa Mlađenović objašnjava da mozak u jednom svom, posebnom delu smešta pamćenje o traumatskim događajima.