Koliko međusektorska saradnja utiče na bezbednost i zaštitu žena žrtava nasilja?

  1. jun 2021.
unsplash-image-DZpc4UY8ZtY.jpg

Sa ciljem da primena Zakona o sprečavanju nasilja u porodici bude što efikasnija, članice ,,Mreže Žene protiv nasilja’’ organizovale su niz sastanaka sa predstavnicima Osnovnih javnih tužilaštava (OJT) u regionu jugozapadne Srbije, odnosno Raškom, Zlatiborskom i Moravičkom okrugu. 

Teme tih susreta, organizovanih tokom aprila, maja i juna ove godine, bile su smanjenje rizika od nasilja u porodičnim i partnerskim odnosima i povećanje bezbednosti i sveobuhvatne zaštite žrtava  u okvirima zakonske regulative, posebno u vreme pandemije virusa ,,kovid19’’ i predstojećeg oporavka čitavog društva od posledica pandemije.

Članice MŽPN predstavile su tužilaštvima u Novom Pazaru, Kraljevu, Užicu, Požegi, Raški i Priboju niz predloga i preporuka koje smatraju veoma važnim u smanjenju rizika i povećanju bezbednosti žena žrtava nasilja, među kojima su se izdvojile:

- inicijativa za uključivanje predstavnica ženskih organizacija u koordinacione timove kada je reč o korisnicama SOS telefona, odnosno žrtvama nasilja koje su se članicama javljale zarad pomoći, jer volonterke i koordinatorke SOS usluga koje pružaju tim žrtvama imaju uvid u kompletnu situaciju pojedinačnih slučajeva;

- razmatranje mogućnosti da ubuduće Osnovna javna tužilaštva i Centri za socijalni rad podnose tužbe za određivanje mera zaštite od nasilja u porodici.

Untitled+design+%2810%29.jpg

Ovi predlozi rezultat su velikog broja prikupljenih podataka, sačinjenih izveštaja, ali i svakodnevnog praktičnog rada članica ,,Mreže Žene protiv nasilja’’ sa žrtvama porodičnog nasilja. Organizacije koje čine mrežu imaju višegodišnje iskustvo u radu sa  korisnicama SOS telefona, pa je iz tih iskustava proistekla potreba da se uočeni problemi pri postupanju nadležnih institucija države formulišu, a zatim da se na njihovom prevazilaženju radi brže i temeljnije.

Predstavnici OJT su, s druge strane, istakli da uputstva i preporuke za unapređenje postupanja u predmetima nasilja nad ženama već dobijaju iz Ministarstva pravde i nevladinih organizacija,  te da su spremni da ih u punom kapacitetu primene, kao i da su saradnju sa organizacijama civilnog društva I sami prepoznali kao veoma značajnu i korisnu.

U zaključku nakon sastanaka predstavnici Osnovnih javnih tužilaštava i članice Mreže izneli su zajednički stav da je međusektorska saradnja jedan od temelja unapređenja bezbednosti i zaštite žena žrtava, te da ovu vrstu direktne komunikacije među učesnicima treba što češće i efikasnije koristiti.

matthew-ansley-ihl2Q5F-VYA-unsplash.jpg

Obrazloženja su višestruka: od porasta broja prijavljenih slučajeva nasilja u porodici, preko upozoravajućih podataka da ,,Grupe za koordinaciju i saradnju neujednačeno postupaju u pogledu donošenja individualnih planova podrške i zaštite žrtve porodičnog nasilja’’*, do onih da ,,povećan broj razmatranih slučajeva nasilja u porodici na sastancima Grupe za koordinaciju i saradnju ukazuje na povećanu opterećenost specijalizovanih profesionalaca u policiji, osnovnim javnim tužilaštvima i centrima za socijalni rad’’**, te da ,,nedovoljan broj specijalizovanih profesionalaca i nedostatak vremena za izradu individualnih planova podrške i zaštite žrtve porodičnog nasilja predstavlja problem za praćenje realizacije planova i njihovu reviziju. Pitanje je kakvi su efekti individualnih planova u pogledu bezbednosti i oporavka žrtve porodičnog nasilja.’’***


*, **, ***/ ,,Izveštaj o primeni Zakona o sprečavanju nasilja u porodici u period januar – decembar 2019. godine’’ Ženski centar, Užice; autorka Vesna Bogdanović, dipl. pravnica, koordinatorka SOS telefona

4.png

Kako postupaju nadležni organi po saznanju o počinjenom nasilju?

,,Nadležni policijski službenik dostavlja naređenje o počinjenom nasilju Osnovnom javnom tužiocu na čijem području se nalazi prebivalište, odnosno boravište žrtve, Centru za socijalni rad i Grupi za koordinaciju i saradnju, a potom se žrtva nasilja pismeno obaveštava o vrsti hitne mere koja je izrečena. Posle prijema obaveštenja, procene rizika i naređenja, osnovni javni tužilac proučava obaveštenja i vrednuje procenu rizika nadležnog policijskog službenika. Ako posle toga ustanovi neposrednu opasnost od nasilja u porodici, dužan je da sudu podnese predlog da se hitna mera produži, u to u roku od 24 sata od časa uručenja naređenja licu kome je izrečena hitna mera.’’

Previous
Previous

Javno zagovaranje u zajednici kao način za unapređenje položaja žena u društvu

Next
Next

Moć promene u Somboru - “Naučile smo da budemo nezavisne