Fenomena

View Original

Moć promene u Beogradu: Najvažnije je prepoznati sopstvene emocije

  1. mart 2021.g

Porazgovorarati sa emocijom, videti šta ona nama ima da kaže i šta mi njoj.  Da probamo da izrazimo emociju bilo kroz jezik ili crtež, jer transformisanje emocija iz tela u jezik ima isceljujuću ulogu. Ne treba da osporavamo ono što trenutno osećamo, već da napravimo prostor da emociju osetimo i da je proživimo posmatrajući sebe - neke su od tehnika oslobađanja i koraci ka prepoznavanju vlastitih emocija o kojima se govorilo na kursu Moć promene - Moć prevencije u Beogradu.

Učesnice kursa Moć promene - Moć prevencije u Beogradu na jednoj od radionica

Voditeljice kursa su Marijana Nedić, psihološkinja, Jasmina Nikolić, defektološkinja i direktorka Viktimološkog društva Srbije, kao i Milica Luković Radaković, defektološkinja, tokom radionica koje Viktimološko društvo Srbije kao partnerska organizacija Udruženja Fenomena sprovodi u Beogradu. Za časove samoodbrane i demonstriranje osnovnih tehnika Krav Mage zadužena je instruktorka Milica Mundrić.

Devojkama su prikazane osnovne tehnike samoodbrane

“Trudile smo se da devojkama kroz primere i vežbe približimo i temu rodno zasnovanog nasilja i da ukažemo na značaj prepoznavanja različitih oblika rodno zasnovanog nasilja, kao i načina izlaska iz nasilne veze. Učesnice su se složile da je za izlazak iz nasilne veze potrebno naći unutrašnju snagu i da treba polako izlaziti iz veze, jer bi u supotnom, nagli prekid mogao imati ozbiljne posledice. Glavna poruka koju su devojke ponele sa ove radionice jeste da žrtva nikada nije kriva za nasilje i da žrtva ne bira nasilje” kaže Milica Luković Radaković.

Milica Luković Radaković - defektološkinja i voditeljica kursa Moć promene

Posebno je interesantno to što je grupa od 15-tak devojaka, koju čine uglavnom studentkinje, formirana na osnovu interesovanja na javnom pozivu koje je Viktimološko društvo Srbije uputilo putem društvenih mreža. Zbog trenutne epidemiološke situacije izazvane korona virusom, radionice su održavane on-line, što nije umanjilo kvalitet rada, jer su devojke ispoljile visok stepen zainteresovanosti za teme o kojima se govorilo.

Kako su radionice odmicale, devojke su bile sve opuštenije i otvorenije su govorile o svojim osećanjima,  ličnim iskustvima, kao i prepoznavanju određenih situacija u svom životu i bliskom okruženju. Devojkama su teme bile jako interesantne, jer se o mnogima od njih ne govori dovoljno.

Samopoštovanje i samopouzdanje - neke su od tema o kojima se govorilo

Osim u Beogradu, kurs Moć promene – Moć prevencije, koji uključuje i časove samoodbrane sprovodi se u još sedam gradova: Somboru, Novom Sadu, Čajetini, Prijepolju, Zaječaru, Aleksincu i Kraljevu.

Projekat "Moć promene - Moć prevencije rodno zasnovanog nasilja u Srbiji" se bavi jednim od strateških rezultata UN Trust Fonda: Unapređenje prevencije nasilja prema ženama i devojkama kroz promene u ponašanju, praksi i stavovima. Cilj projeka je da žene i devojke koje su preživele nasilje, ili su u riziku od fizičkog ili seksualnog intimnog partnerskog nasilja (IPN) budu osnažene da prijave nasilje putem SOS telefona i da koriste druge usluge za podršku i prevenciju nasilja u najmanje sedam lokalnih zajednica u Srbiji do 2022. godine.