Fenomena

View Original

Moć promene: Buduće aktivistkinje ulivaju nadu u jaču borbu protiv nasilja nad ženama

  1. april 2021.g

„Do sada se, kao jedan od značajnih rezultata projekta pokazalo ulaganje u buduće aktivistkinje, jer je veliki broj devojaka koje su pohađale radionice prošle godine, nastavio da učestvuje u kampanji protiv rodno zasnovanog nasilja. I ove godine, voditeljke radionica, a i upitnici koje smo radile, ukazuju na to da devojke dolaze sa predznanjem, zainteresovane za temu i da se u toku radionica dalje osnažuju i povezuju. Tako da ne samo da su spremne da zaštite sebe, nego i da deluju u zajednici u pravcu prevencije nasilja prema ženama”, kaže Višnja Baćanović iz Kuće rodnih znanja i politika, organizacije koja radi na monitoringu i evaluaciji projekta Moć promene – Moć prevencije.

 „Projekat ima tri komponente: prva je saradnja sa medijima, druga su kampanja uživo koji obuhvata Step up kampanju i Živu biblioteku, a treća je rad sa mladima, čiji je cilj promena stavova i dekonstrukcija rodno zasnovanih stereotipa, ali i jačanje aktivizma kod mladih.“

Presek rezultata, na polovini sprovođenja projekta pokazuje da je većina ciljeva dostignuta, a da se većina aktivnosti odvija po planu, dok su neke ipak odložene zbog epidemioloških mera. Među najznačajnije se mogu izdvojiti sledeći:

1.       Najmanje za 10% je povećan broj žena koje su koristile usluge SOS telefonske linije za pomoć.

2.       Okruženje ima niži nivo tolerancije prema rodno zasnovanom nasilju, veći nivo podrške za žene koje su preživele psihičko i seksualno nasilje:

·         Obuka, mentorski rad i drugi oblici saradnje sa novinarima i novinarkama daju rezultate. U prethodnih 6 meseci  objavljeno je čak 55 medijskih članaka/sadržaja o nasilju prema ženama koji poštuju smernice Novinarki protiv nasilja. Zanimljivi su komentari tekstova, u kojima čitaoci komentarišu „pristrasnost“ i feministički pristup, koji im se ne dopada, ali je jasno da je promena u odnosu prema temi primećena.

·         Step up kampanja je dobila podršku na društvenim mrežama, sudeći prema broju pregleda i reakcija, ocenjena je pozitivno.

3. Devojke koje su pohađale radionice u sklopu projekta „Moć promene – Moć prevencije“ već su razlikovale nasilne i nenasilne odnose, i prepoznavale su ljubomoru i kontrolu moći kao indikatore rizika. U razgovoru sa voditeljicama radionica i partnerskim organizacijama, može se zaključiti da su ih radionice motivisale i podstakle da postanu buduće aktivistkinje.

4. Veliki procenat devojaka koje su učestvovale u aktivnostima projekta ume da prepozna rodno zasnovano i nasilničko ponašanje u vezama.

“U toku realizacije projekta dogodilo se da je Milena Radulović, a nakon nje i druge glumice, optužila Miku Aleksića za silovanje. Ovo je jako značajno iz mnogo razloga, od kojih je većina opšte poznata. U kontekstu projekta i kampanja usmerene ka široj javnosti (kao što je na primer Živa biblioteka) treba istaći efekte ličnih priča i iskustava, kao najdelotvorinijih za skretanje pažnje javnosti i podsticanje empatije, ali i velikom ohrabrenju za žene i devojke sa sličnim iskustvima”.

Nasilje u partnerskim vezama je svako delo fizičkog, seksualnog, psihičkog i ekonomskog nasilja, a dešava se kao posledica zloupotrebe moći i kontrole - 95,9% devojaka koje su završile radionice ovako razume partnersko nasilje.

Nenasilna veza je ravnopravan odnos između partnera u kojem zajedno donose sve odluke o svojoj vezi i međusobno se poštuju i podržavaju jedno drugo – smatra 98% polaznica radionica.

Projekat Moć promene - Moć prevencije rodno zasnovanog nasilja u Srbiji sprovodi Udruženje Fenomena sa partnerima (NVO Imam ideju, NVO Centar E8, NVO Ženski centar) - u vidu kampanje za promenu stavova i ponašanja u cilju prevencije nasilja nad ženama i devojkama. Projekat  od oktobra 2019. do oktobra 2022. godine podržava UNTF - United Trust Fund to End Violence against Women.