Fenomena

View Original

Moć promene u Somboru - “Naučile smo da budemo nezavisne

29. jun 2021.

Dodela sertifikata za uspešno završen ciklus radionica “Moć promene” polaznicama u Somboru.

Voditeljice NVO "Ženska alternativa" iz Sombora okupile su grupu devojaka koje su entuzijastično dolazile na svih osam sesija programa "Moć promene", kao i na kurs samoodbrane. Zorica Golubović i Maja Volić iz "Ženske alternative" kažu da su počastvovane što su imale priliku da završe akreditovani program Udruženja Fenomena i praktično primene svoje znanje sa ovom grupom devojaka.

"Devojke su bile veoma zainteresovane i sve motivisanije iz radionice u radionicu. Moglo se jasno uočiti da o temama koje smo obrađivale nisu ranije mnogo toga čule. Dešavalo se da naglas komentarišu među sobom i razmenjuju mišljenja o promenama u svojim razmišljanjima", ističe Zorica Golubović, voditeljica.

"Sa nekima od njih imamo dogovor da u narednoj školskoj godini, u svojim školama, uz našu pomoć, one svojim vršnjacima prenesu neke delove znanja. Volela bih da napomenem da su to same inicirale. Takođe, planiramo da ih uključimo i u aktivnosti narednih projekata koje budemo radile", dodala je druga voditeljica, koleginica Maja Volić.

Nakon završenih radionica skoro svaka polaznica zna definiciju nasilja, kao i definiciju nenasilne veze.

Devojke su u upitnicima nakon obuke navele da im je ključno saznanje da svaka devojka može da nauči kako da bude nezavisna i samostalna, i da je za taj cilj najbitnije jačanje samopouzdanja i samopoštovanja.

Za sprečavanje nasilja prema devojkama od velike pomoći je i kurs samoodbrane koje su devojke iz Sombora pohađale u okviru programa Moć promene.

Kurs samoodbrane u Somboru u okviru programa “Moć promene” vodila je džudistkinja Marijana Milković iz džudo kluba “Ipon”.

Nekoliko najmotivisanijih devojaka iz Sombora i ostalih gradova, u kojima su bile održane radionice “Moć promene”, učestvovaće na letnjem kampu na Kopaoniku, nakon čega će u svojim zajednicama organizovati zagovaračke akcije protiv nasilja prema devojkama i ženama. U tome će im saveznici biti motivisani mladići iz Sombora koji su završili “Program M” Centra E8, i koji će takođe učestvovati na letnjem kampu.