Fenomena

View Original

Jačanje kapaciteta u podršci žrtvama seksualnog nasilja

  1. februar 2021. g

Održana trodnevna obuka u cilju promovisanja standarda dobre prakse u podršci žrtvama seksualnog nasilja

Aktivistinje Udruženja Fenomena učestvovale su u obuci za izgradnju kapaciteta ženskih organizacija i drugih relevantnih institucija u okviru evropske mreže “Žene protiv nasilja” čija je Fenomena članica. Reč je o trodnevnoj obuci (17 – 19. februar), koja je održana putem ZOOM platforme. Primarni cilj obuke je promovisanje standarda dobre prakse u podršci žrtvama seksualnog nasilja među specijalizovanim službama koje im pružaju podršku, drugim ženskim udruženjima, ali i ulozi drugih, jako bitnih zainteresovanih strana, kao što su kreatori politike.

Jedna od aktivistkinja, Dragana Veljović kaže da je suština obuke odnosi na primenu standarda u pristupu žrtvama seksualnog nasilja, gde se misli na način njihovog ispitivanja, ohrabrivanja i davanja izjava, kao i na prevenciju seksualnog nasilja.

Ciljevi treninga odnose se na:

·         Sveobuhvatan pristup uslugama, ispitivanjem osnovnih principa i standarda u pružanju podrške žrtvama seksualnog nasilja, irski model

·         Sveobuhvatno razumevanje primenjenih standarda i „rupa“ nađenih u pružanju specijalističkih usluga u sedam partnerskih zemalja, srpski model

·         Pružanje primera međuagencijske saradnje među različitim akterima odgovornim za podršku žrtvama seksualnog nasilja

·         Unapređenje znanja i kapaciteta učesnika i dogovaranje o promenama kako bi se bolje odgovorilo na potrebe žrtava seksualnog nasilja, u skladu sa standardima Istambulske konvencije.

„Nedostatak broja centara, dobra komunikacija između ženskih udruženja i institucija, neprepoznavanje seksualnog nasilja i patrijahalno vaspitanje, osnovne su „rupe“ u pružanju usluga žrtvama seksualnog nasilja u našoj zemlji. Kod irskog modela ključna je povezanost države i ženskih organizacija. Tu na prvom mestu misli na pružanje finansijske podrške, bez uticaja na njihovu autonomnost“ objašnjava naša sagovornica.

U Srbiji samo 3 centra za pomoć žrtvama seksualnog nasilja Osim centara u Kikindi, Novom Sadu i Zrenjaninu, u Srbiji ne postoji nijedan drugi vid podrške namenjen isključivo žrtvama seksualnog nasilja.

Potrebu za uspostavljanjem standarda i podsticanje na saradnju između ženskih organizacija i državnih institucija potvrđuje istraživanje u okviru projekta „Mapiranje usluga seksualnog nasilja na zapadnom Balkanu i u Turskoj“ koje je sprovela mreža ženskih organizacija, identifikovano je da su od sedam projektnih zemalja samo tri (Albanija, Severna Makedonija i Srbija) do sada uspostavile specifične službe za podršku žrtvama seksualnog nasilja, dok četiri države (Bosna i Hercegovina, Kosovo*, Crna Gora i Turska) trenutno imaju samo ograničene ili nikakve posebne usluge na raspolaganju žrtvama seksualnog nasilja.