Fenomena

View Original

Moć promene u Kraljevu: devojke stiču samopouzdanje i želju za društvenim aktivizmom

  1. mart 2021.g

Kurs Moć promene, sa časovima samoodbrane, Udruženje Fenomena u saradnji sa partnerima sprovodi u osam gradova Srbije. Primarni cilj je prevencija rodno zasnovanog nasilja, jer prevencija daje najbolje pozitivne rezultate u sprečavanju nasilja i kreiranju ravnopravnosti. Jedan od gradova u kojem se projekat sprovodi je Kraljevo, a svoje utiske sa radionica prenose Aleksandra Jovankin – pedagoškinja i voditeljica radionica i Ana Rančić – instruktorka kursa samoodbrane i vlasnica crnog pojasa u karateu.

Učesnice kursa Moć promene - Moć prevencije u Kraljevu

“Koncept rada je osmišljen tako da devojke treba jedne od drugih uče, jedna drugu osnažuju, prepoznaju kako da pomognu sebi, ali i kako da drugima pomognu. Prepoznavanje nasilja, podizanje samopoštovanja i samopouzdanja, veština postavljanja granica prepoznavanje sopstvenih potreba, modela moći i kontrole, kao i prepoznavanje odlika kvalitetnih i štetnih veza su neke od tema radionica. Ovaj program je koristan zbog toga što učesnice uče da same sebe i jedna drugu osnažuju“ kaže Aleksandra.

Zbog epidemije korona virusa i u skladu sa epidemiološkim merama, radionice se održavaju kombinovano - uživo i preko interneta. Grupe samopomoći, koje obuvataju između 15 i 20 studentkinja i srednjoškolki formiraju se na osnovu interesovanja devojaka kroz javni poziv i saradnju sa srednjim školama, fakultetima. Pri formiranju grupe, voditeljice vode računa o socijalnoj raznolikosti polaznica, tako da grupu čine učesnice iz gradskog i iz ruralnog područja, hraniteljskih porodica, manjinskih zajednica i drugo.

Aleksandra Jovankin - pedagoškinja i voditeljica radionica “Moć promene”

Aleksandra Jovankin kaže da je specifičnost ovih radionica ogleda upravo u homogenoj polnoj strukturi, jer su devojke opuštenije i otvorenije u ispoljavanju stavova i emocija, slobodnije pričaju o svojim iskustvima, za razliku od mešovitih grupa.

Njen utisak je da devojke rado dolaze na radionice baš zbog izbora tema, jer su to stvari o kojima se ne priča ili se nedovoljno priča u porodicama i u školi. Neke od tema su čak i tabui u pojedinim sredinama, o čemu one imaju slobodu da slušaju ili još važnije da pričaju o svojim iskustvima i strahovima po pitanju muško ženskih odnosa, svojih emocija, možda i strahova.

Pored psihičkog i emotivnog osnaživanja, jako je bitno poznavanje i fizičkih tehnika samoodbrane. Ana Rančić je imala ulogu da učesnice ohrabri, da ukoliko dođe do fizičkog nasilja budu spremne da se odbrane: „Jako je bitno da žene, koje se inače smatraju za slabiji pol, u slučaju fizičkog nasilja od strane muškarca, ostanu pribrane i odbrane se. Najvažnije je da devojke shvate da što pre treba da napuste nasilnike, jer će se nasilje ponoviti.“

Ana Rančić - karatistkinja i vlasnica crnog pojasa, sa učesnicama kursa samoodbrane

O efektima i rezultatima programa Moć promene svedoče izjave ranijih i ovogodišnjih učesnica, na osnovu čega se može zaključiti da su se desile jako bitne promene:

-         Osećaju se sigurnije da pričaju o stvarima o kojima se inače ne priča, o svojim osećanjima i stavovima.

-         Da su u jednoj opuštenoj, druželjubivoj atmosferi pričale o temama koje su za njih bile motivišuće i važne.

-         Razbijanje rodnih stereotipa: evaluacija pokazuje i pozitivnu promenu stavova o rodnim stereotipima.

-         Osećaju se rasterećenjije, osećaju da se promenom njihovog stava prema drugima promenio i stav drugih o njima.

-         Šta je to što one prepoznaju nakon radonica: svoje potrebe, svoje emocije, prepoznaju nasilje koje nije uvek fizičko već je često prikriveno, perfidno i čin manipulacije.

-         Jedan od lepših domaćih zadataka je zadavanje tzv. ličnih pečata, zadataka koja svaka devojka, od susreta do susreta mora da uradi za sebe, to su zanimljivi, kreativni zadaci koji uče devojke samopoštvanju i brizi o sebi.

-         Neke od njih prepoznaju kako da bolje pomognu drugim devojakama za koje znaju da trpe nasilje, ali se plaše ili ne znaju kako da potraže pomoć.

Učesnice kursa na jednom od časova

Interesantno je reći da osim znanja, samopouzdanja i samopoštovanja kod devojaka, kod nekih se pokreće želja za aktivizmom, te devojke nastavljaju da šire ideju zaštite od rodno zasnovanog nasilja, često postaju vršnjačke edukatorke i prave liderke u ovoj oblasti. Želja je da se ovaj model rada sa grupama devojaka prenese i u školski rad.

Projekat Moć promene - Moć prevencije rodno zasnovanog nasilja u Srbiji sprovodi Udruženje Fenomena sa partnerima (NVO Imam ideju, NVO Centar E8, NVO Ženski centar) - u vidu kampanje za promenu stavova i ponašanja u cilju prevencije nasilja nad ženama i devojkama. Projekat od oktobra 2019. do oktobra 2022. godine podržava UNTF - United Trust Fund to End Violence against Women. Projekat se nadovezuje na pozitivne rezultate prošlogodišnjeg projekta Radionice u Kraljevu nastavljene su uz podršku Ambasade Kanade u Srbiji. Moć promene koji su podržale UN Women iz Srbije, a o čemu možete više saznati u izveštaju o rezultatima. Radionice za devojke Moć promene za prevenciju nasilja deo su projekta Moć promene - Moć prevencije koje sprovodi Udruženje Fenomena sa partnerima.