Žrtve nasilja u očima javnosti

05. mart 2021.g

U okviru kampanje SOS protiv nasilja koju sprovodi Udruženje Fenomena, ideja je da se profesionalci i profesionalke iz različitih oblasti (sociologije, prava, psihologije i drugih delatnosti) kroz intervjue za medije sa nacionalnom pokrivenošću uključe u proces ispravnog rasuđivanja o žrtvama i nasilnicima. Intervju za Radio-televiziju Vojvodine dala je psihološkinja SOS ženskog centra i stručna saradnica u SOS službi Udruženja Fenomena Ivana Perić.

pexels-photo-3327126.jpg

U vestima o seksualnom nasilju često se dešava da jedan deo javnosti polazi od ponašanja žrtve i da li je sama izazvala nasilnika, dok se sam čin nasilja stavlja u drugi plan, čime dolazi do zamena uloga. Neretko se izvode zaključci da je žrtva sama izazvala nasilje, postavljaju se pitanja zašto je toliko dugo ćutala i trpela, potcenjuje se uloga roditelja u vaspitavanju dece.

 “Prateći medije i komentare shvatam da se ne razume kako to neko dođe u situaciju da bude žrtva. Nasilnik toliko dugo priprema teren da u krajnjoj instanci žrtva nema izbora. Tako što je socijalno izololuje, psihološki ponižava, uništava samopouzdanje. U tom procesu se razvijaju osećanja straha, dužnosti, krivice. Kad je neko mlad, naročito kad su deca u pitanju, lako je to sprovesti jer deca nemaju moć koju imaju odrasli i nemaju tu snagu, naročito kada je nasilnik neko ko ima puno moći i kome se veruje. To je ovde problem” objašnjava Ivana.

pexels-photo-5723191.jpeg

"Žrtve pre svega misle da su same krive, da su same izazvale, ili da nisu dovoljno dobre i adekvatne kada je to moralo da im se dogodi. Kada pogledamo fenomene lolite ili slične u društvu, vidimo da društvo itekako normalizuje seksualno uznemiranje nad devojčicama, devojkama, ženama, odnosno često ćemo čuti ‘mora da je nečim izazivala’, ‘zašto oblači ovakvu suknju’, ‘zavodljivo me gledala’. U tom kontekstu žrtve ponekada poveruje da mora da je nešto do njih jer dugo žive u sistemu perfidne manipulacije koja se ne vidi odmah. Žrtvama je često već narušeno samopouzdanje i sumnjaju u sebe pri čemu je lako ubediti ih da je to njihova krivica ili da su želele da u tome učestvuju čim se nisu branile. I zapravo zato prođe toliko vremena, zato što žene ili devojke tek kasnije osveste da su one žrtve a ne saučesnice i da ne treba da osećaju krivicu. Zašto žrtve često ne reaguju. Zašto je važno da verujemo žrtvi i da li naše društvo veruje žrtvama."

kvadrat-1-2+%281%29.jpg

Projekat #SOSprotivNasilja realizuje Udruženje Fenomena u vidu medijske kampanje za smanjenje nasilja prema ženama tokom i nakon Covid-19 epidemije u Srbiji, uz podršku UN Women – agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena. Materijal je proizveden sredstvima Evropske unije. Sadržaj projekta i ovog materijala isključivo pripada Udruženju Fenomena i ne predstavlja nužno stavove Evropske unije, UN Women niti zemalja članica UN-a.

Ceo intervju možete poslušati na sledećem linku

#NisiSama

#MoćPromeneMoćPrevencije #StopNasiljuNadZenama #SOSprotivNasiljaUizolaciji

#endGBV #endVAWG #empoweringconsent #SayNoStopVAW #stoptoxicmasculinity #changingmindstoendVAW

Previous
Previous

Ustani protiv nasilja!

Next
Next

Fenomena: Preventivnim programima protiv nasilja nad ženama