Fenomena

View Original

Saradnja sa OEBS-om: Studijsko putovanje u Beč

21. jun 2024.

“Organizacije civilnog sektora koje rade u Beču finansirane su od strane grada i države i taj podatak je na nas kao predstavnike udruženja iz Srbije ostavio jak utisak”, kaže Dragana Veljović iz udruženja Fenomena, koja je u organizaciji OEBS-a boravila u studijskoj poseti glavnom gradu Austrije

Sedište OEBS-a u Beču - predstavnice/ci 15 organizacija civilnog društva iz Srbije (27-31. maj 2024)

Misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Srbiji (OEBS/OESC) organizovala je krajem maja studijski boravak predstavnica/ka 15 organizacija civilnog društva u Beču, a među učesnicima je bila i predstavnica našeg udruženja Fenomena Dragana Veljović. Ovaj projekat finansirala je vlada Švedske.

U Beču, gradu u kome je sedište OEBS-a, učesnici/ce su se tokom tri dana sastali sa velikim brojem predstavnika lokalnog civilnog sektora u ovom gradu, posetili su  nekoliko međunarodnih organizacija, kao i stalnu Misiju Republike Srbije u OEBS-u. Poseta je bila u znaku tema ljudskih i ženskih prava, prevenciju nasilja nad ženama i decom, različitosti i dijalogu, inkluziji pripadnica/ka marginalnih grupa, prevenciji konflikata i očuvanju mira.

U sedištu WAVE - Women against violence Europe

Dragana Veljović kaže da je jedno od najznačajnijih saznanja iz ovih susreta bilo o načinu finansiranja organizacija civilnog društva:

Koliko god velike ili male bile organizacije sa čijim radom smo se upoznali, njihov rad finansiraju grad Beč i država Austrija. Zbog toga svi imaju obezbeđene polazne uslove za funkcionisanje organizacije, kao što su dobar prostor i oprema, sredstva za komunalne usluge, komunikacije i prevoz... Većina nas u Srbiji je u stalnoj borbi da obezbedi te osnovne uslove za postojanje organizacije, a oni takvih briga nemaju. I ne samo to, nego imaju i zaposlene službenike. Sredstva iz fondova koriste samo za međunarodnu saradnju i projekte.

Sa naše pozicije teško je i zamisliti koliko bismo više mogli da uradimo da imamo ovako obezbeđenu egzistenciju udruženja u Srbiji. Ovo iskustvo, takođe, pokazuje koliko nije samo formalna stvar korišćenje termina „organizacije civilnog društva”, dakle građana, umesto kod nas ustaljenog termina „nevladine organizacije” – jer u razvijenim državama se finansiranje ovih organizacija smatra upravo jednom od obaveza vlade.

Dragana Veljović tokom studijske posete organizacijama i udruženjima u Beču

Program boravka je bio veoma bogat, pa navodimo samo neke od lokalnih i međunarodni organizacija sa kojima su se sastali gosti i gošće iż Srbije: Stalni savet OEBS-a, Stalna misija Srbije u OEBS-u, Međunarodni institut za mir, Centar za prevenciju konflikata, Mladi, mir i bezbednost, Bečki institut za međunarodni dijalog i saradnju.

Od organizacija civilnog društva održan je sastanak sa WAVE (Women against violence Europe – feministička mreža čija je članica i Fenomena), ZARA (oblast delovanja građanska hrabrost i borba protiv rasizma), Epicenter (jačanje demokratije u digitalnom dobu) i Poika (rodno senzitivan rad sa decom i adolescentima).

Dragana Veljović zahvaljuje misiji OEBS-a u Srbiji za organizaciju ove posete jer su svi susreti bili veoma zanimljivi, inspirativni i veoma korisni, a naročito sa kolegama iz građanskog sektora. Od događaja u međunarodnim organizacijama izdvaja prisustvovanje debati o ratu u Ukrajini.