Fenomena

View Original

Seminar: Zagovaranje za povećanje dostupnosti besplatne pravne pomoći (BPP) za žene koje su preživele rodno zasnovano nasilje i uloga specijalizovanih NVO u novom sistemu BPP

  1. septembar 2024.

Problemi sa Zakonom o besplatnoj pravnoj pomoći (BPP), kako u njegovom sadržaju, tako i u njegovoj primeni, izazvali su mnoge diskusije i otvaranje važnih pitanja o njegovom funkcionisanju. Ova tema bila je u fokusu trodnevnog seminara koji je nedavno organizovalo Udruženje Fenomena na Kopaoniku. Cilj seminara bio je da okupi pravne stručnjake i predstavnike civilnog sektora kako bi zajedno diskutovali o trenutnim izazovima u vezi sa primenom Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, sa posebnim akcentom na pružanje podrške ženama koje su preživele rodno zasnovano nasilje.

Aleksandra Zakić

Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, koji je u Srbiji stupio na snagu 2019. godine, predstavlja pozitivan korak ka ostvarivanju prava građana na besplatnu pravnu podršku. Ipak, mnogi nedostaci zakona, kako u njegovom sadržaju, tako i u njegovoj primeni, doveli su do toga da veliki broj građana i građanki, iako formalno ima pravo na BPP, ne uspeva da ostvari ovo pravo u praksi. Ovo je bio jedan od ključnih zaključaka trodnevnog seminara, na kojem su se okupljeni predstavnici specijalizovanih nevladinih organizacija fokusirali na problematiku rodno zasnovanog nasilja i neadekvatne podrške ženama koje su preživele ovakvo nasilje.

Zakon jasno definiše ko su pružaoci i primaoci besplatne pravne pomoći. Pružaoce čine advokatura i jedinice lokalne samouprave, a u širem smislu zakon predviđa i javne beležnike, pravne klinike i posrednike. Međutim, specijalizovane nevladine organizacije, koje se bave pružanjem pomoći ženama preživelim nasilje, prepoznate su zakonom samo u slučajevima prava na azil i zabrane diskriminacije. Ovo je izazvalo zabrinutost među učesnicama seminara, jer nasilje nad ženama predstavlja jedan od najekstremnijih oblika diskriminacije, a specijalizovane organizacije, koje najbolje razumeju problematiku, nisu uključene kao pružaoci BPP u ovim slučajevima.

Neadekvatna upućivanja i problem senzibilizacije pravne podrške


Jedan od glavnih izazova u praksi jeste odsustvo adekvatnih upućivanja građana i građanki na specijalizovane organizacije koje mogu pružiti najbolju pravnu pomoć u slučajevima rodno zasnovanog nasilja. Učesnice seminara istakli su da, iako su advokati koji sarađuju sa nevladinim organizacijama upisani u registar pružalaca besplatne pravne pomoći, sistem funkcionše po principu redosleda u registru, što često znači da žrtve nasilja dobijaju podršku od advokata koji nisu senzibilisani za specifičnosti rodno zasnovanog nasilja.


Potrebne izmene i unapređenje zakonskog okvira


Jedno od glavnih rešenja o kojima se diskutovalo na seminaru jeste inicijativa za izmenu Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći. Učesnice su se složile da je neophodno zagovarati izmene koje bi omogućile specijalizovanim nevladinim organizacijama da pruže besplatnu pravnu pomoć ženama koje su preživele rodno zasnovano nasilje. Pored toga, predloženo je i sprovođenje dodatnih edukacija za advokate koji se bave pružanjem BPP, kako bi bili bolje senzibilisani za pitanja rodno zasnovanog nasilja i kako bi žrtvama pružili adekvatnu pravnu podršku.

Milena Vasić

Tokom seminara su predstavljeni i rezultati istraživanja profesora Veljka Turanjanina sa Pravnog fakulteta u Kragujevcu, koji je sproveo drugo istraživanje o primeni BPP  (prvo je urađeno 2022. godine). Istraživanje je pokazalo da, iako mnoge jedinice lokalne samouprave odlučuju o zahtevima za BPP u zakonskom roku, i dalje postoje gradovi u Srbiji u kojima nisu osnovane službe za besplatnu pravnu pomoć. U mestima gde ove službe postoje, često rade u neadekvatnim uslovima – na šalterima koji su nekada služili za plaćanje računa, ili čak dele prostor sa drugim opštinskim službama, što dodatno otežava ženama da prijave nasilje u diskretnim uslovima.


Mogućnosti za unapređenje i umrežavanje organizacija


Kao ključni predlozi za unapređenje sistema BPP, učesnice seminara su istakle važnost zagovaranja izmena zakona kroz amandmane, podizanje svesti javnosti o izazovima u primeni zakona, kao i umrežavanje svih organizacija u Srbiji koje pružaju besplatnu pravnu pomoć. Umrežavanje bi omogućilo bolju vidljivost rada ovih organizacija, jačanje njihovog uticaja i zajedničko zagovaranje za poštovanje njihovog rada i osiguranje finansijskih sredstava.

Advokatica Aleksandra Zakić, jedna od učesnica seminara, podsetila je prisutne na važnost platforme www.pravneinformacijezazrtvenasilja.rs, koja ženama pruža sve neophodne pravne informacije na jednom mestu. Na ovoj platformi korisnice mogu saznati kome da se obrate ukoliko trpe nasilje, kao i kako da dođu do besplatne pravne pomoći koja im zakonom pripada, bez obzira na imovinski status. Platforma pruža i mogućnost postavljanja pitanja stručnom timu advokatica, koje brzo odgovaraju na zahteve korisnica. Postoji i mogućnost traženja informacija direktno putem četa svakog radnog dana od 12 do 15 časova.

Na platformi se može naći pomoć po gradovima, odnosno kontakt i adresa službe za pružanje besplatne pravne pomoći, mail adresa kao i radno vreme službe.


Zaključak i podrška donatora

Na kraju seminara, zaključeno je da, iako postoje brojni problemi sa primenom Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, postoje i konkretni predlozi za njihovo rešavanje, koji uključuju izmene zakona, dodatnu edukaciju pružalaca pravne pomoći, kao i umrežavanje organizacija. 

Realizacija seminara omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i podršku Vlade Švajcarske putem Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).