Kampanja #SOSprotivNasilja: Protiv medijske i institucionalne tišine

  1. januar 2021.g

Zbog nedostatka bilo kakvog odgovora vlade Republike Srbije u pogledu zaštite žrtava porodičnog nasilja od početka epidemije kovida-19 i zbog javne tišine, a posebno tišine u medijima o nasilju koje se dešava dok su porodice zatvorene sa nasilnicima tokom izolacije, Udruženje Fenomena je početkom decembra pokrenulo kampanju #SOSprotivNasilja sa ciljem smanjenja tolerancije na nasilje koje preživljavaju žene u ‘svoja četiri zida’.

Prezentacija-Cover-1 16-9(1).png

Ovu kampanju, koja će trajati do juna 2021. godine, Fenomena realizuje zahvaljujući podršci UN Women -  agencije Ujedinjenih nacija za osnaživanje žena.

Kampanja #SOSprotivNasilja odvija se na dva koloseka: jedan je unapređena usluga SOS telefona, a drugi deo se sprovodi u medijima sa nacionalnom pokrivenošću. O tome programska direktorka Fenomene Marija Petronijević kaže:

-  Uskoro će biti u funkciji nova usluga SOS službe, a to je „Chat“, ili „ćaskanje“ na našem sajtu, koja će žrtvama nasilja omogućiti bezbednu komunikaciju sa volonterkama na SOS telefonu. Fenomena ima licenciranu uslugu SOS telefona i žene mogu pozvati 0800 35 00 36 od 10 do 18h. Ali za telefonski razgovor su potrebni određeni bezbednosni uslovi. Žena ne može da pozove SOS telefon kad je nasilnik prisutan. Preko „četa“ na našem sajtu ona će moći da komunicira sa našom konsultantkinjom i to tako da niko nikada neće moći da vidi njihovu prepisku, jer je sadržaj enkriptovan.

Drugi deo kampanje #SOSprotivNasilja sprovodi se u medijima kroz nastupe stručnih saradnika/ca koji govore o problemu nasilja nad ženama i to o različitim aspektima, jer nažalost u medijima se o nasilju gotovo jedino govori kada dođe do ubistva, a vrlo retko o onome što mu je prethodilo. U poslednje dve godine Udruženje Fenomena je uspostavilo saradnju sa više od 20 medija, među kojima su i svi u Srbiji najuticajniji štampani i elektronski mediji, i oni su značajni kanal za slanje poruka u okviru ove kampanje.

Snimak ekrana 2021-01-31 172216.png

Kompletnu informaciju o kampanji #SOSprotivNasilja možete pročitati na posebnoj stranici na našem sajtu, koja se nalazi na ovom linku, a u nastavku predstavljamo dosadašnji tok kampanje koju Fenomena realizuje u saradnji sa stračnjakinjama iz srodnih organizacija koje se bore protiv nasilja nad ženama.

Aktivnosti u okviru kampanje #SOSprotivNasilja

            Jedna od partnerskih organizacija Fenomene u sprovođenju kampanje #SOSprotivNasilja su Novinarke protiv nasilja prema ženama, a predstavnica ove organizacije, koja okuplja novinarke iz svih medija u Srbiji, Milica Kravić Aksamit krajem novembra 2020.g je gostovala na TV N1 Srbija u emisiji Dan uživo. Milica je skrenula pažnju na „javnu tišinu“ tokom vanrednog stanja, kada su mediji potpuno zapostavili temu nasilja nad ženama kao da je nasilje prestalo sa izbijanjem epidemije. Stvarnost je potpuno dugačija:

- Mere izlacije koje su propisale vlade izazvale su dodatne rizike za žene sa iskustvom nasilja i zato je potrebno da država poveća napore da ih zaštiti. Ali mi nemamo zvaničan odgovor institucija, nemamo nijednu novu meru koju je naša država preduzela da zaštiti žrtve i smanji rizik od porodičnog nasilja. Na sve to imali smo i "javnu tišinu" o ovom problemu kakavu nismo imali poslendjih 15 godina - mediji se nekoliko meseci uopšte nisu bavili temom nasilja nad ženama! A ono nije prestalo tokom epidemije, naprotiv - rekla je Milica Kravić Aksamit gostujući na TV N1, a ceo razgovor možete pogledati na ovom linku.

004.png

Sanja Ćopić iz Viktimološkog društva Srbije, organizacije sa kojom Fenomena sarađuje u okviru kampanje #SOSprotivNasilja, početkom decembra 2020.g govorila je na Televiziji Nova S između ostalog o tome zašto se žene koje trpe nasilje pre obraćaju ženskim organizacijama, nego državnim institucijama. Sanja je rekla da je strah od nasilnika jedan od razloga i da iskustvo pokazuje da nasilje eskalira upravo kada žena makar i pokaže nameru da napusti nasilnika i istakla da se za bezbedan izlazak žene iz nasilničke veze mora obezbediti mreža institucionalne i neinstitucionalne podrške. Kompletano gostovanje Sanje Ćopić na TV Nova S možete pogledati na ovom linku. 

Snimak ekrana 2021-01-31 170608.png

Sredinom decembra za magazin „Karakter“ Marija Petronijević je pisala o razmerama nasilja nad ženama, stavovima i ponašanju koji ga održavaju i u 21. veku, uticaju pandemije kovida i mera fizičke i socijalne izolacije koji su povećali rizik i otežali život ženama i deci koji žive sa nasilnikom, kao i o SOS uslugama za žene i devojke i samoj kampanji #SOSprotivNasilja. Kompletan Marijin tekst za magazin „Karakter“ možete pročitati na ovom linku.

Snimak ekrana 2021-01-31 170254.png

Viktimološko društvo Srbije uradilo je i desk istraživanje „Kovid-19 i izazovi zaštite žena od nasiljau porodici: Preporuke za unapređenje politika i prakse u kriznim situacijama“. Kompletno istraživanje možete pročitati na ovom linku, a iz ovog dokumenta izdvajamo deo zaključaka:

  • Neophodno je uvesti alternativne načine za podnošenje prijava i tužbi za zaštitu od nasilja (on-line, SMS-a, WhatsApp-a ili Vibera) da bi žene bez rizika po bezbednost zatražile pomoć;

  • Tokom vanrednog stanja nije prilagođen rad grupa za koordinaciju i saradnju. Primer dobre prakse je što je Ministarstvo pravde otvorilo nalog za korišćenje aplikacije ZOOM zamenike javnih tužilaca u 8 OJT-a

  • Važno je da država uzme u obzir stečeno iskustvo i naučene lekcije organizacija civilnog društva prilikom osmišljavanja, planiranja i sprovođenja mera za upravljanje krizom izazvanom pandemijom kovida-19.

  • U cilju prevencije nasilja, neophodno je kontinuirano informisati javnost o povećanom riziku od nasilja nad ženama i devojčicama tokom pandemije i o postojećim službama i uslugama podrške.

U saopštenju objavljenom nakon kampanje 16 dana aktivizma Udruženje Fenomena ističe da je država dužna da zaštiti žrtve nasilja, posebno onda kada su rizici veći. Analizirajući 2020.g Fenomena smatra da:

  • Podaci o nasilju u porodici tokom epidemije, a posebno tokom vanrednog stanja nisu javno predstavljeni niti su dostupni javnosti;

  • Vlada Republike Srbije nije organizovala niti najavila bilo kakve mere ili programe za podršku ženama i devojkama koje su preživljavaju nasilje tokom epidemije, a posebno tokom izolacije;

  • Tokom vanrednog stanja nastala nezapamćena medijska tišina o rodno zasnovanom nasilju.

  • Zato “Fenomena” podseća da dom nije uvek bezbedno mesto za žene!

Snimak ekrana 2021-01-31 172942.png

Sredinom januara Fenomena se oglasila i saopštenjem povodom seksualnog zlostavljanja koje su polaznice škole gume „Stvar srca“ pretrpele od nastavnika glume Miroslava Aleksića. Iz ovog obraćanja javnosti izdvajamo:

Pozivamo javnost da se uzdrži od komentara poput:

  • "Zašto nije ranije prijavila zlostavljanje",

  • "Sumnjive su okolnosti zašto je tek sad progovorila",

  • "Roditelji su krivi"

Time se relativizuje nasilnički čin, opravdava nasilnik i osuđuju žrtve! Takav pristup samo pogoršava problem – navodi Fenomena u saopštenju.

Do juna, do kada će trajati ovaj projekat, predviđene su brojne medijske aktivnosti, kao i pokretanje enkriptovane SOS čet usluge na ovom sajtu Fenomene.

Previous
Previous

U Srbiji samo 3 centra za pomoć žrtvama seksualnog nasilja

Next
Next

Nasilje nad ženama: Rad institucija u doba korone