Fenomena

View Original

Šta znači izolacija tokom vanrednog stanja i epidemije za žrtve nasilja

Članak Portala Krug

Jedna od najbitnijih mera suzbijanja epidemije korona virusa za vreme vanrednog stanja bila je zabrana kretanja tokom policijskog časa, koji je više puta trajao i do 72 časa, što je značilo  izolaciju porodica u sopstvenim domovima. Međutim, kada su donošene mere nije se razmišljalo o tome da tokom zabrane kretanja dom nije bezbedno mesto za žrtve nasilja, posebno za žene i njihovu decu, a riziku su posebno izložene tokom izolacije jer ne mogu da izbegnu svoje nasilnike. Velika zabrinutost je da su pravila društvenog udaljavanja i zatvaranja, koja su nametnule vlade država, izazvala dodatne rizike porodičnog nasilja. Izolacija je  inače jedna od taktika koju nasilnik koristi kada hoće da uspostavi potpunu moć i kontrolu nad žrtvom, i predstavlja povećan rizik od nasilja. Faktori koji doprinose riziku od nasilja tokom izolacije su: sužen lični prostor, socijalna izolacija, neselektovane vesti o virusu i njegovim posledicama, ekonomska zavisnost, zloupotreba alkohola i droga, kontrola telefonske komunikacije, ograničen pristup institucijama i službama podrške, ali i suočavanje sa optužbama od strane nasilnog člana porodice ili partnera o širenju virusa i (ne)održavanju higijene.

Udruženje „Fenomena” je već druge nedelje vanrednog stanja pokrenulo inicijativu sa nekoliko drugih ženskih udruženja pod nazivom #SOSprotivnasiljauizolaciji –dvadesetčetvoročasovna SOS služba (telefon, mejl, online komunikacija uživo). SOS služba Udruženja Fenomena pruža podršku svima koje se obrate putem broja 0800-350-036, ili putem elektronske pošte sos24sata@gmail.com, FB naloga SOSprotivnasilja,  kao i Instagram naloga Moć promene. Po potrebi, služba pruža uslugu pratnje korisnica u poseti institucijama u slučajevima visokog rizika ili kada se proceni da će ova usluga klijentkinji povećati šanse za ostvarivanje prava. Svi razgovori sa korisnicama se vode poštujući principe anonimnosti i poverljivosti.

 

Prema zvaničnim podacima objavljenim na sajtu Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu, u izveštaju za period od 15. marta do 25. aprila 2020. godine, beleži se pad prijavljenih slučajeva nasilja. Naime, podaci ukazuju na to da je podneta 31 krivična prijava za nasilje u porodici, prema tri lica je određen pritvor, a izrečene su 44 hitne mere. S druge strane, SOS služba u Kraljevu je zabeležila 60 % više poziva i pruženih usluga tokom marta, aprila i maja 2020. nego u isto doba prethodne godine. U prvih mesec dana od početka vanrednog stanja žene su najčešće očekivale da im pružimo informacije o radu i nadležnostima institucija, sos službe tokom vanrednog stanja i koju vrstu i stepen podrške mogu da očekuju. Bile su im potrebne informacije o mogućnostima zaštite, njihovim pravima i objašnjenje zakonskih rešenja za zaštitu od nasilja prema ženama i nasilja u porodici. Veliki broj naših korisnica bio je uplašen zbog situacije u kojoj smo se svi nalazili i mnoge nisu htele da prijave nasilje nadležnim institucijama. Naročito je bilo problema sa odlaskom lekaru, jer je postojao veliki strah od zaraze virusom, a i lekari su odbijali da prime pacijentkinje ako ne postoji sumnja na korona virus.

SOS služba udruženja „Fenomena“ je usvojila interni Protokol o radu za vreme epidemije, koji je još uvek aktuelan. Sa korisnicama naših usluga održavamo kontakt telefonom i putem e-maila. U slučajevima kada pratimo korisnicu u institucije ili sa njom ostvarujemo lični kontakt, trudimo se da zadržimo fizičku distancu, koristimo mere zaštite: maske, rukavice i učestalu dezinfekciju ruku. Zaštitnu opremu smo obezbedile i za korisnice. Radi monitoringa sprovođenja Zakona o sprečavanju nasilja u porodici tokom vanrednog stanja uputile smo zahteve za slobodan pristup informacijama od javnog značaja nadležnim institucijama: Osnovnom sudu, Osnovnom javnom tužilaštvu i Policijskoj upravi u Kraljevu, a analizu ćemo predstaviti nakon dobijanja odgovora.

Tokom trajanja vanrednog stanja i epidemije aktivnosti licencirane službe SOS telefona sprovode se zahvaljujući pomoći UN Women u okviru projekta „Unapređenje bezbednosti žena u Srbiji“, kao i zahvaljajući podršci Fondacije Trag kroz program Aktivne zajednice.

U saradnji sa evropskom mrežom „Žene protiv nasilja“ odnosno WAVE-om i još osam organizacija sa teritorije zapadnog Balkana i Turske „Fenomena“ je pripremila Smernice nadležnim institucijama Republike Srbije za bolju podršku ženama i devojkama koje su preživele nasilje tokom Covid-19 pandemije".

Smernice su rezultat praćenja odgovora nadležnih državnih institucija na potrebe žrtava nasilja tokom vanrednog stanja i izolacije.

Smernice predstavljaju preporuke Vladi Republike Srbije i pružaocima usluga (institucijama) na lokalnom nivou u Republici Srbiji da bolje odgovore na potrebe žena i njihove dece, kao i devojaka žrtava nasilja, koje su rezultat mera izolacije zbog širenja oboljenja COVID-19. Ove smernice primenjive su i nakon ukidanja mera izolacije i vanrednog stanja, a posebno su značajne u slučaju nove epidemije.

Neke od smernica iz dokumenta su:

 - Žene i njihovu decu kojima je potrebno sklonište od nasilja ili druge usluge, treba prioritetno testirati na COVID-19.

- Nastaviti sa pridržavanjem i primenom standarda Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici - Istanbulske konvencije - posebno u kriznim vremenima.

- Prikupiti rodno osetljive podatke i statistike koje su neophodne za ispravno kreiranje politika. Potrebna je brza rodna procena potreba i prioriteta žena žrtava nasilja i ugroženih grupa na republičkom nivou.

- Dosledno beležiti, voditi evidenciju i deliti statistiku sa svim ključnim akterima i zainteresovanim stranama o svim pozivima i posetama policijskim stanicama za prijavu slučajeva nasilja, kao i evidentiranje pokrenutih i završenih procesa nasilja u porodici (od strane državnih tužilaca i sudova).

- Javni tužilac trebalo bi da teži najvišim kaznama za nasilje u porodici i za seksualno nasilje, kao i za nasilje nad decom, tokom trajanja mera izolacije radi sprečavanja širenja bolesti COVID-19.

- Sprovesti javnu kampanju za informisanje stanovništva o pravnim uslugama koje se pružaju i tokom vanrednog stanja i izolacije kako bi podrška žrtvama nasilja bila efektivnija.

Za portal „Krug“ pripremile: Dragana Veljović, Marija Petronijević i Aneta Dukić