Fenomena

View Original

Zašto Ustavni sud utvrđuje ustavnost Zakona o rodnoj ravnopravnosti?

11. jul 2024.

Mreža žena protiv nasilja zahteva doslednu primenu Zakona o rodnoj ravnopravnosti

Tek što su stupile na snagu odredbe Zakona o rodnoj ravnopravnosti koje se tiču rodno osetljivog jezika, Ustavni sud doneo je odluku prema kojoj se do okončanja postupka za ocenu ustavnosti obustavlja donošenje akata po osnovu ovog zakona.

Tim povodom Savez ženskih nevladinih organizacija ‚‚Mreža Žene Protiv Nasilja", čija je članica i Fenomena, objavio je sledeće saopštenje:

Ustavni sud Republike Srbije, na sednici, održanoj 27. juna 2024. godine, kojom je presedavala predsednica Ustavnog suda, Snežana Marković, pokrenuo je postupak za utvrđivanje neustavnosti Zakona o rodnoj ravnopravnosti („Službeni glasnik RS“, broj 52/21). Sud je obustavio izvršenje pojedinačnog akta ili radnje preduzete na osnovu odredaba navedenog Zakona. (predmet IUz-85/2021) do okončanja postupka. 

Zakon o rodnoj ravnopravnosti donet je 2021. godine i podrazumeva jednaka prava, odgovornosti i mogućnosti, ravnomerno učešće i uravnoteženu zastupljenost žena i muškaraca u mnogim oblastima društvenog života.

Zakon o rodnoj ravnopravnosti se nažalost pogrešno interpretira u javnosti i svodi na pitanje upotrebe rodno osetljivog jezika, što je samo jedno i ne najvažnije pitanje koje uređuje Zakon.

Kako je isticao rok za njegovu primenu, Zakon se našao na meti pojedinaca, organizacija i institucija, Srpske pravoslavne crkve i Matice srpske.

Zakon tretira mnoga važna pitanja koja se tiču i muškaraca i žena - primera radi navodimo

neravnopravnost u plaćanju žena i muškaraca za iste poslove i učešću žena na mestima odlučivanja.

Mreža žena protiv nasilja zahteva doslednu primenu Zakona o rodnoj ravnopravnosti u cilju unapređenja i razvoja celokupnog društva i poboljšanja kvaliteta života svih građana i građanki i ravnopravnog razvoja svakog pojedinca i pojedinke - navodi se u saopštenju Saveza ženskih nevladinih organizacija ‚‚Mreža Žene Protiv Nasilja"