Fenomena

View Original

Znakovni poziv za pomoć u slučaju partnerskog nasilja

Ženska fondacija Kanade osmislila je znakovni poziv za pomoć u slučaju partnerskog nasilja u uslovima kada žrtva, zbog prisustva nasilnika, ne može od sagovornika verbalno da zatraži pomoć, ali može da pošalje vizuelnu poruku. Znakovni poziv za pomoć sastoji se od dva pokreta: okretanje sagovorniku dlana sa savijenim palcem i preklapanje sa ostala četiri prsta.

Motiv za osmišljavanje ovog znaka je izražena fizička i socijalna izolacija usled pandemije novog korona virusa, što je dovelo do porasta nasilja nad ženama u mnogim sredinama. Međutim, zaključujemo da je ovakav znak zaista koristan i primenjiv u svim situacijama kada žrtva ne može glasom, ali može vizuelno da zatraži pomoć: tokom video razgovora, ili preko komunikacijskih mreža kojima se može poslati slika, kao što su mesendžer, viber, votsap...

Ženska fondacija Kande, vodeća organizacija u borbi za rodnu ravnopravnost u Kanadi, naglašava da je znak originalno osmišljen, odnosno da do sada nije imao značenje u međunarodnom znakovnom jeziku.

- Kako se signal deli i postaje poznat javnosti, postoji rizik da nasilnik sazna za njega. Takođe, nasilnik često kontroliše svaki pokret svoje žrtve i svaku komunikaciju, zato ni ovaj znak nije univerzalno primenjivo rešenje, ali je još jedna alatka koja može biti korisna u odrđenim situacijama - navodi ženska fondacija Kanade

Podsećamo da pomoć možete zatražiti preko telefona SOS službe udruženja Fenomena 0800 - 35 00 36 od 14 do 18 časova, ali i preko SOS chata ili mejlom non-stop: