"16 dana aktivizma": Za nasilje nema opravdanja, zaustavimo ga zajedno!

zene-protiv-nasilja.jpg

Mreža žena protiv nasilja tradicionalnu kampanju "16 dana aktivizma" počela je danas saopštenjem javnosti, koje će preko mreže organizacija biti poslato na adrese više desetina medija širom Srbije. Osim poziva na zaustavljanje nasilja nad ženama, ovogodišnje saopštenje podseća i na značajan jubilej za Srbiju i borbu za život žena bez nasilja: 30 godina od osnivanja prvog SOS telefona.

127207411_3657611834305568_5382463591884134973_o.jpg

Na današnji dan, 25. novembra - Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, mi, žene, borkinje za ženska ljudska prava, javnosti Srbije uputile smo sledeću poruku:

"Rodno zasnovano nasilje manifestuje se na različite načine i pojavljuje u raznim okruženjima - od porodice do radnog mesta i javnih prostora. Povodi su mnogobrojni, ali se uzroci zasnivaju na patrijarhalnim obrascima ponašanja i definisanju rodnih uloga i odnosa među ženama i muškarcima.

Već 30 godina, ženske NVO pružaju uslugu sos telefona, kao oslonac u prvom koraku izlaska žena iz rodno baziranog nasilja i ostvarivanja osnovnog ljudskog prava na život bez nasilja. Tokom tridesetogodišnjeg rada SOS telefona širom Srbije više od 50.000 žena je podržano u nastojanju da žive dostojanstvenim životom bez nasilja.

U ovoj godini punoj izazova, Mreža žena protiv nasilja šalje snažnu poruku javnosti: u ime svih žena, naročito obespravljenih i siromašnih, onih kojima je pristup medicinskoj negi otežan, onih koji su ostale bez posla, onih koje su na margini društvenih tokova, ali i svih žena koje su u svakodnevnoj nelagodi i strahu boravile zatvorene i izolovane sa nasilinicima - Za nasilje nema opravdanja, zaustavimo ga zajedno!

09f.jpg

U saopštenju se podseća da je kampanja "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" međunarodna kampanja pokrenuta 1991.g i da uvek počinje 25. novembra – Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, a završava se 10. decembra - Međunarodnim danom ljudskih prava. U skladu sa epidemiološkim merama ovogodišnja kampanja "16 dana aktivizma" proteći  će uglavnom na društvenim mrežama i u medijima, jer su zabranjena okupljanja. Osim medijskih aktivnosti biće organizovano i više onlajn događaja.

Ovogodišnji koordinator Mreže žena protiv nasilja je naše udruženje Fenomena, a operativna koordinatorka je Dragana Veljović.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama proglasile su Ujedinjene nacije 1999. godine. Izabran je 25. novembar u čast tri sestre Mirabal iz Dominikanske Republike, aktivistkinja za ljudska prava i ravnopravnost žena, koje je na taj datum 1960.g ubio režim tamošnjeg diktatora Rafaela Truhilja.

Previous
Previous

Moć promene u Aleksincu: Postale smo jače i hrabrije!

Next
Next

Fenomena na festivalu u Tutinu: “Solidarnost iznad svega”