Fenomena na festivalu u Tutinu: “Solidarnost iznad svega”

00f.jpg

Članice udruženja Fenomena i ove godine su učestvovale na tradicionalnom Festivalu ženskog prijateljstva, koji se od 2014. godine održava u Tutinu u organizaciji udruženja Impuls. Ni pandemija kovida nije sprečila pedesetak žena iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore da kroz trodnevno druženje razgovaraju o različitim aspektima položaja žena i borbe za prava žena. 

Fenomenu su na ovom skupu predstavjale Bojana Minović, Vesna Ristović, Danijela Nikolić Surla i Biljana Ivić.

01f.jpg

Mnogim aktivistkinjama iz Srbije i regiona ovo je omiljeni skup zbog atmosfere koju organizatorke iz Impulsa uvek naprave, a koju odlikuju gostoprimstvo, prijateljstvo, solidarnost i entuzijazam. O uslovima u kojima je pripreman i održan festival i značaju očuvanja tradicije Dženeta Agović, kordinatorka Impulsa, kaže:

- Od poslednjeg festivala prošlo je više od godinu dana i mnogo toga se promenilo u našim životima. Prostor za delovanje se još više suzio, ali mi smo se borile na svim poljima. U takvoj atmosferi ne bismo opstale da nije bilo ženske solidarnosti i upravo zbog toga nam je bilo važno da se ponovo sretnemo i razmenimo iskustva. Pod sloganom "Solidarnost iznad svega"  izveštavale smo zajedno sa terena, govorile o položaju braniteljki, kakav nam je feminizam potreban, promovisale feminističko stvaralaštvo na delu i kroz različite radionice se povezale i osnažile.

04f.jpg

Pandemija kovida i tematski se odrazila na ovogodišnji festival, koji je otvoren panelom "Kovid i feministička politika - izveštaj sa terena", uz moderiranje Bojane Minović iz Fenomene, a održana je i radionica "Snaga je u tebi - izazovi kovida".

Bojana Minović iz Fenomene kao moderatorka panela “Kovid i feministička politika” sa pažnjom sluša sagovornicu

Bojana Minović iz Fenomene kao moderatorka panela “Kovid i feministička politika” sa pažnjom sluša sagovornicu

Na drugoj panel diskusiji učesnice su govorile na temu "Ko brani braniteljke" i održale radionicu "Kakav nam feminizam treba". Festival promoviše i žensko stvaralaštvo, pa je predstavljena zbirka pesama "Snovi od čipke" aktivistkinje Fenomene Vesne Ristović, kao i roman "Jefimija, žena koja čeka".

Sa promocija zbirke pesama “Snovi od čipke” Vesne Ristović i romana “Jefimija, žena koja čeka” 100glave ažaje

Sa promocija zbirke pesama “Snovi od čipke” Vesne Ristović i romana “Jefimija, žena koja čeka” 100glave ažaje

Bojana Minović iz Fenomene jedna je od onih koje sa radošću odlazi na festival u Tutinu:

- Na ovom skupu uvek se oseća snaga ženskog prijateljstva i solidarnosti. Divim se ženama iz Tutina koje su uspele da pokrenu ovakav festival i da ga održavaju već sedam godina, jer je za sve to potreban ogroman napor. Divim se njihovoj snazi i hrabrosti. Lepi su druženje i atmosfera na festivalu, ali i u samom Tutinu, u kom žive divni ljudi. Ovo malo mesto ima ono što nemaju mnogo veći gradovi u Srbiji - ima feministički festival i u okviru njega ulični performans kada nosimo parole koje promovišu ženska prava.

07f.jpg

Osim aktivistika iz Fenomene iz Kraljeva, na Festivalu ženskog prijateljstva 2020. u Tutinu učestvovale su i žene iz Navog Pazara, Beograda, Niša, Vlasotinca, Kruševca, Brusa, Novog Sada, zatim iz Crne Gore iz Pljevalja i iz Bosne i Hercegovine iz Mostara i Konjević Polja.

Previous
Previous

"16 dana aktivizma": Za nasilje nema opravdanja, zaustavimo ga zajedno!

Next
Next

"Kućna izolacija" pojačala nasilje nad ženama