SOS Protiv Nasilja

Zbog virusne epidemije i izolacije SOS služba Fenomene uvela nove 24/7, non-stop usluge za korisnice, 15. maj 2020.

Tokom vanrednog stanja proglašenog u Republici Srbiji u martu 2020. godine zbog virusa Covid-19, Udruženje Fenomena uvelo je posebne higijenske protokole pri korišćenju kancelarije odnosno prostorija SOS službe, i nastavilo da radi nesmetano pod tim okolnostima. Od 1. aprila 2020. godine, a prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije i Vlade RS, uveden je obavezan rad od kuće i preusmeravanje poziva na mobilni telefon. Osim licenciranog 0800 360036 SOS telefona čiji rad je registrovan u periodu od ponedeljka do petka od 14h do 18h, zbog pandemije i izolacije SOS služba Kraljevo Udruženja Fenomena uvela je i nove non-stop usluge komunikacije sa korisnicama putem interneta – e-mail i chat konsultacije (privremeno putem FB stranice SOS Protiv Nasilja, a zatim i putem bezbednog specijalizovanog softvera i sajta Udruženja Fenomena). Udruženje Fenomena i SOS služba Kraljevo u svom redovnom radu pružaju i lične konsultacije klijentkinjama, usluge pravne pomoći advokatskog tima, usluge praćenja klijentkinja u poseti institucijama, kao i grupe samopomoći po modelu ’Moć promene’ (za žene koje žive u nasilju i preventivni rad sa devojkama).

Za prvih mesec dana vanrednog stanja SOS služba Kraljevo:

- primila je 29 poziva na SOS telefon (od čega 19 javljanja povodom prijave nasilja u porodici, a 10 javljanja za informacije koje se tiču pandemije i vanrednog stanja),

- obavila 9 konsultacija putem elektronske pošte,

- tri lične konsultacije sa jednom korisnicom koja je strana državljanka i praćenje iste korisnice u policijsku upravu,

- tri konsultacija sa policijskim službenikom (zbog iste korisnice koja je navedena),

-  dva poziva korisnici usluge SOS telefona od strane konsultankinje da bi se proverila njena situacija nakon mera preduzetih od strane nadležnih institucija.

sosprotivnasilja 24-7.jpg
Previous
Previous

Obuka novinara/ki za izveštavanje o rodno zasnovanom nasilju

Next
Next

Šta znači izolacija tokom vanrednog stanja i epidemije za žrtve nasilja